Ziekteverzuim

Medewerkers worden wel eens ziek. Daar kan je als organisatie natuurlijk in essentie niets aan doen. Een gezonde organisatie houdt dat ziekteverzuim echter duurzaam onder 3,5 procent. Scoort jouw organisatie consequent hoger, of zijn er pieken boven de 3,5%? Dan is het misschien toch eens tijd om dit symptoom nader te onderzoeken en preventieve maatregelen te nemen.

Goede cijfers halen en verankeren
Ziekteverzuim veroorzaakt nog meer ziekteverzuim. Door een groot aantal afwezige collega’s stijgt de werkdruk, stijgen de kosten voor vervanging of gaat de kwaliteit van de dienstverlening erop achteruit. Ontevreden bewoners en familieleden richten zich tot de werkende collega’s… Het gevaar op een vicieuze cirkel is erg groot.

Enkel door een goed inzicht in de oorzaken van het ziekteverzuim in jouw team goed te kennen, kan je een gericht beleid voeren.
Optimum C helpt je om die oorzaken van ziekteverzuim in kaart te brengen. Samen analyseren we deze. Optimum C kan de situatie in jouw voorziening ook benchmarken tegen vergelijkbare organisaties.  Dit alles resulteert in een doelgericht advies. Op deze basis kan je zelf als organisatie gericht projecten opstarten om het ziekteverzuim terug te dringen en duurzaam te verankeren onder die 3,5 procent. Optimum C kan ook zorgen voor de nodige projectondersteuning.

Procedure bij ziekte
Zelfs met een laag ziekteverzuim heeft elke organisatie nood aan een goede procedure rond de omgang met ziekte. Sturen we een controlearts? Hoe en vanaf wanneer doen we dit? Voeren we systematisch ziekteverzuim gesprekken? Hoe pak je dit aan? Beschikken de leidinggevende over voldoende vaardigheden om dergelijke gesprekken op een win te laten uitdraaien? Hoe communiceren we dit aan iedereen?

Optimum C begeleidt je naar een effectieve procedure en de verankering ervan in je personeelsbeleid.

Hoe gaat Optimum C te werk?

  • Gratis en vrijblijvende eerste ontmoeting op afspraak: Optimum C luistert naar jullie verhaal en doelstellingen. (1 à 1,5 u).
  • Je ontvangt een transparante offerte op maat – een plan van aanpak is immers maatwerk. Kan al vanaf één dag consulting (950 € + BTW excl. verplaatsing). Een zeer ernstig probleem vraagt een project van 5 dagen inclusief vorming rond organisatieontwikkeling en communicatietraining.  Een dergelijke grondige aanpak verbetert ook andere parameters zoals verloop, medewerkerstevredenheid ed.

Kostprijs: Op maat volgens offerte. Vanaf 1 dag consulting aan 950 EURO (exclusief BTW + verplaatsing) 

Voor meer info of een aanvraag, contacteer ons via 02/751.37.00 of info@vzwoptimumc.be